Datum
2020Klant
SogentLocatie
GentStatus
GerealiseerdSloop en asbestverwijdering betoncentrale Sogent
De stad Gent en Sogent (het vroegere AG Stadsontwikkeling) hebben het oude maritiem-industriële gebied rond de drie oudste dokken van Gent getransformeerd tot een nieuw woongebied aan het water. Hier komen nieuwe stedelijke ontwikkelingen op kruissnelheid. De oude betoncentrale van Inter-beton was een beeldbepalend gebouw in het gebied. Populair onder graffiti-artiesten, maar ook een gebouw met asbesthoudende isolatiematerialen en asbestcement, dat moest wijken voor de aanleg van de groene zone ‘wijkpark’. Mourik kreeg de opdracht om de centrale veilig te slopen en te ontmantelen, inclusief asbestverwijdering.
Reinigen silo’s en asbestverwijdering
Een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden was het ledigen en reinigen van de silo’s van de betoncentrale. Daarnaast hebben we alle asbesthoudende isolatiematerialen en asbestcement verwijderd. Om stofvorming tegen te gaan en de omgeving te beschermen tegen (schadelijke) verontreiniging door zwevende en asbestdeeltjes, plaatsten we een vernevelingsinstallatie.
Veiligheidsmaatregelen, sloop en ontmanteling
Gezien de ligging van de betoncentrale tussen straten en een doorgang voor voetgangers, fietsers en bromfietsers langs de waterkant, moesten we de nodige maatregelen treffen om het verkeer op een veilige manier langs de werkzaamheden te leiden. De sloop van de betoncentrale bestond uit een aantal onderdelen. Allereerst de selectieve sloop van gebouw 3, ook wel het kubusgebouw genoemd, inclusief de aangebouwde grindtrechters. Verder verzorgden we de sloop en ontmanteling van het silogebouw met de gesloten verbindingsbrug op hoogte, evenals de vrijstaande muur naast het silogebouw.
De betoncentrale was sinds de sluiting in 2009 uitgegroeid tot een graffiti-paradijs voor street-art kunstenaars van over heel de wereld. Met de sloop van de betoncentrale verdween ook een groot deel van de straatkunst waar het gebouw bekend om stond. Maar gelukkig hebben we een prachtig werk kunnen redden: de afbeelding van een oude man die terugblikt op zijn leven. Dit werk hebben we teruggegeven aan de kunstenaar die het maakte en het heeft een nieuw onderkomen gevonden. Zo is een bijzonder stukje Gentse geschiedenis bewaard gebleven.