header

Datum

2023

Klant

Water-Link

Locatie

Rumst

Status

Gerealiseerd

Mourik bouwt ultramodern controlecentrum

Mourik bouwde het Intelligent Control Centrum van Water-link in Rumst. Dit gebouw is het state-of-the-art zenuwcentrum van het productiecentrum, waarin alle processen van het waterbedrijf worden gevisualiseerd, alsook de thuisbasis voor de permanente bewaking van Water-link. Mourik voerde de ruwbouw, afwerking en gebouwtechnieken (HVAC) van het nieuwe controlecentrum uit.

 

Complexiteit en duurzaamheid

Het nieuwe controlecentrum van Water-link is bepaald geen doorsnee kantoorgebouw. Het ultramoderne gebouw werd ontworpen door HVC Architecten en is architecturaal heel speciaal. Bijna alle muren van het gebouw staan schuin en dat op zich maakt de bouw al complexer dan gebruikelijk, bijvoorbeeld op het gebied van constructie en stabiliteit. Verder is het gebouw ontworpen in lijn met de duurzame principes van Water-link; het nieuwe controlecentrum is energieneutraal en er worden geen fossiele brandstoffen gebruikt, alleen (groene) elektriciteit. De warmtepomp kan zowel verwarmen als verkoelen dankzij een warmtewisselaar in de tussenwanden van de waterkelder. Zo vormt het drinkwater dat Water-link van de kelder naar hun klanten pompt een vrijwel oneindige bron van koude of warmte. 

Geavanceerde technologie

Het gebouw bestaat uit vijf verdiepingen en een kelder. Maar van al deze etages is de derde verdieping het interessantste. Hier bevindt zich de controleruimte met een video wall. Op dit grote scherm hebben de medewerkers voortdurend overzicht over de volledige drinkwaterproductie en -distributie. Boven de controlekamer bevindt zich het crisiscentrum. Dit centrum is uitgerust met geavanceerde technologie om snel en efficiënt beslissingen te kunnen nemen.

Deze complexe bouw is geen gemakkelijke klus en vroeg een grote inzet en bijzondere know-how van het Mourik-team. Water-link heeft een cruciale rol als het gaat over drinkwater en riolering. Het was dus belangrijk dat het gebouw tijdig klaar was en te allen tijde functioneert. Onze collega's van Mourik Technics droegen ook hun steentje bij aan dit project. Zij zorgden voor de HVAC en sanitair van het gebouw. Ook op dat gebied een aantal ultramoderne oplossingen. De verlichting en verluchting zijn CO2- en bewegingsgestuurd en werken dus alleen wanneer het nodig is. Het is precies deze complexiteit en innovatieve mindset waarin we ons thuis voelen. Tot slot is deze site voor Mourik bekend terrein. Zeven jaar geleden bouwden we hier ook al een nieuwe zuiveringslijn.

Contact

Michel Mosselmans

Michel Mosselmans

Manager Bouw
Mourik n.v. Groenendaallaan 399
B-2030 Antwerpen

Aan de slag bij Mourik?

Aankoopassistent

Staf

Asbestverwijderaar

Technisch

Calculator Industrie- en Utiliteitsbouw

Technisch

Ploegbaas Bekisting

Technisch

Projectleider Bodemsanering Civieltechnische werken

Project Management
Bekijk alle vacatures