Article

Als er nou één ding is waar we in het bedrijfsleven echt samen aan moeten werken, dan is het wel onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Bij Mourik in België hebben we twee heel bijzondere voorbeelden. Onbeperkt Jobstudent en Rising You helpen allebei mensen met een moeilijke positie op de arbeidsmarkt aan goed werk. Daar werken we natuurlijk aan mee en we stellen deze partners van Mourik graag aan je voor.

Rising You

Rising You helpt vluchtelingen naar vast werk, door een combinatie van opleiding, begeleiding en in veel gevallen: sport. Klimmen om precies te zijn. Hoe zit dat? Benjamin Gérard is één van de stichters. “We zijn ontstaan uit de klim- en speleogiewereld. En er zijn veel overeenkomsten tussen klimmen en industrieel werk. Op het gebied van veiligheid bijvoorbeeld, en werken op hoogte, of het afdalen in een tank. Dus we begonnen met opleidingen waar dat een voordeel is, zoals het schilderen van hoogspanningsmasten en de montage van zonnepanelen. Later zijn er ook andere beroepen en opleidingen bijgekomen."

 Opleiding samen met bedrijven

“We hebben nu een eigen opleidingscentrum, op een steenworp van Mourik in Antwerpen. We leiden daar vluchtelingen op voor heel specifieke beroepen. Samen met Mourik en andere industriële bedrijven hebben we bijvoorbeeld opleidingen voor asbestverwijdering en industrieel reinigen. Na de opleiding organiseren we speeddates en dan kunnen de kandidaten bij een van de bedrijven aan de slag.”

Begeleiding

“Het gaat niet alleen om de juiste opleiding. Vluchtelingen komen meestal uit een heel andere cultuur dan de onze. Dus ze moeten van alles leren: hoe zijn de omgangsvormen in een westers bedrijf? Wat wordt er van me verwacht? In sommige landen is het bijvoorbeeld heel onbeleefd om initiatief te tonen ten opzichte van iemand die ouder is, terwijl ploegbazen hier initiatief juist interpreteren als ‘werk zien’. We helpen ze ook de taal te leren en bij allerlei dingen in het dagelijkse leven, zoals belastingen.”

Rising You en Mourik

Bij Mourik werken nu al twee asbestverwijderaars en een industrieel reiniger via Rising You. Daar komen er hopelijk nog meer bij. “We beginnen nu aan de derde opleidingsronde. Samen met Mourik ontwikkelen we de opleidingen steeds verder, dus ze worden steeds beter. 90% van de jongens die we hebben opgeleid, is aan het werk, dus het gaat heel goed. Maar je weet hoe klimmers zijn: we willen altijd hoger.”

Meer weten? Kijk op risingyou.be