Sodastralen

Sodastralen

Capaciteit omhoog, kosten omlaag

Air-fin-koelerbanken, fornuizen en warmtewisselaars vervuilen snel. Dat betekent: regelmatig reinigen, want vuil is funest voor de koelcapaciteit of warmteoverdracht. Meestal gebeurt dat met hogedruk en water. Onze collega’s van MCO-Team hebben nu een alternatief dat beter reinigt met minder kans op beschadiging. Deze droogreinigingstechniek heet sodastralen, ook wel droogstralen of Natrium Jet Powercleaning. Sodastralen verhoogt de productiecapaciteit van equipment aanzienlijk en bespaart energie.

De voordelen van sodastralen?

In plaats van hogedruk en water gebruiken we bij sodastralen lucht met natriumbicarbonaat, feitelijk baksoda. We blazen als het ware de uitwendige verontreiniging tussen buizen en pijpen in Air-fin coolers, fornuizen en warmtewisselaars eruit met een druk van maximaal 6 bar. Droogstralen is mede daardoor een veel zachtere manier van reinigen dan spuiten met hogedruk. Voor kwetsbare onderdelen, zoals de lamellen van koelerbanken, is dat goed nieuws. We stralen van onderaf en daardoor reinigt sodastralen op plekken waar je met een hogedrukspuit van bovenaf niet bij kunt komen. Sodastralen heeft meer voordelen. De kans op beschadigingen is kleiner dan bij hogedruk. Verder is er geen afvalwater met chemicaliën die het milieu belasten. En droogstralen kan ook als het koud is en reiniging met water door bevriezing niet kan. In sommige gevallen kunnen we zelfs sodastralen terwijl het equipment gewoon in gebruik is.

Tot slot het resultaat: sodastralen is sneller en effectiever, waardoor de prestaties van het equipment verbeteren en het onderhoud goedkoper wordt. Het equipment heeft simpelweg minder vaak onderhoud nodig. In sommige gevallen kan de onderhoudsfrequentie zelfs met de helft omlaag. De verontreiniging die we met droogstralen uitblazen, is meestal natuurlijk. Denk aan pollen, zand en stof. We hebben de uitstoot uitvoerig getest en telkens bevonden dat er geen schadelijke effecten zijn voor mens en omgeving. Evengoed hebben we een speciale afzuigunit om eventuele uitstoot te minimaliseren.

MCO-Team is dé specialist op het gebied van sodastralen, en andere manieren om de koelcapaciteit van Air-fin banken en de prestaties van fornuizen en warmtewisselaars te verhogen. Onze methode is bewezen: advies, engineering, onderhoud en reiniging. Het resultaat is gegarandeerd meer productie en minder onderhoud. We hebben droogstralen ook al toegepast op andere manieren, bijvoorbeeld om olieresten te verwijderen van fabrieksvloeren en om trappen te reinigen. We kunnen natuurlijk maatwerk leveren.

Meer weten over sodastralen? Bezoek de website van onze collega’s van MCO-Team.

Contact

Daniel Vijdt

Daniel Vijdt

Manager Industriële Dienstverlening
Mourik n.v. Groenendaallaan 399
B-2030 Antwerpen