HVAC

HVAC

Verwarming, ventilatie en airconditioning

HVAC-systemen zijn essentieel voor het comfort in gebouwen. Een prettig binnenklimaat en frisse lucht, daar voelen mensen zich goed bij. Daarom zie je dit soort systemen vaak in gebouwen zoals kantoren, scholen, woon- en zorgcentra. Of op plekken waar schone lucht en ventilatie essentieel zijn, zoals in de industrie, ziekenhuizen en de farmacie.

Verduurzaming en slimme systemen

We gaan een paar stappen verder dan de installatie van mechanische systemen. HVAC-systemen kunnen namelijk ook helpen om gebouwen te verduurzamen en CO2-uitstoot te verminderen of zelfs naar nul te brengen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van nieuwe warmtebronnen zoals geothermie (Koude en Warmte-opslag of KWO) of BoorgatEnergieOpslag (BEO), klimaatplafonds, vloerverwarming, betonkernactivering en slim energieverbruik door datagestuurde systemen voor licht, verwarming en ventilatie. We integreren al die technologie in een samenhangend geheel.

Hoe werken we? De eerste stap is altijd denkwerk. Wat is er bijvoorbeeld nodig voor meer comfort met minder energieverbruik? Zijn er hygiënische bijzonderheden die meespelen? Daaruit volgt een advies, ondersteund door een ontwerp in 3D dat visueel direct duidelijk maakt hoe het er in de praktijk uit kan zien. We gebruiken BIM-software (Building Information Modeling) om ontwerpen in detail uit te werken. Voordat we starten met de uitvoering, testen we het ontwerp altijd via een virtueel model van het gebouw en alle details van de installatie.

Veel van onze HVAC-systemen zijn hoogstandjes. Dat kan zijn op het gebied van duurzaamheid of de complexiteit van de omgeving. Maar er is ook veel mogelijk op het gebied van regeltechniek. Wat te denken van hotelkamers die met een druk op de tablet van ambiance wisselen? Of serieuzer: een afzuigsysteem in een laboratorium voor giftige stoffen dat automatisch reageert op veranderingen in de luchtkwaliteit en de luchtdruk? Monitoring en aansturing op afstand komen steeds vaker voor en maken de weg vrij voor predictive maintenance. Nu al gebruiken we data en digitalisering om systemen aan en bij te sturen, zodat HVAC perfect is afgestemd op de gebruikers. Het resultaat? De ideale balans tussen comfort, hygiëne, energieverbruik en exploitatiekosten.

Contact

Dirk Vanstraelen

Dirk Vanstraelen

Directeur
Mourik Technics n.v. Gouverneur Roppesingel 12
B-3500 Hasselt