Gebouwtechnieken

Gebouwtechnieken

Comfortabeler, duurzamer en energiezuiniger

Gebouwen moeten duurzamer, bijvoorbeeld door ze CO2-neutraal of zelfs -positief te maken. Beheerders, projectontwikkelaars, ingenieurs, architecten en aannemers; iedereen wil graag bijdragen aan de energietransitie. Maar gebruikers willen ook een fijne temperatuur en frisse lucht, betrouwbare installaties met een lange levensduur, zo min mogelijk storingen en energieverbruik, met de best mogelijke prijs-kwaliteitverhouding. Dat allemaal bij elkaar is in veel gebouwen best ingewikkeld. Maar het is precies in die complexiteit waar wij onze uitdaging vinden.

Specialist in complexe installaties en maintenance

Verduurzaming kan op verschillende manieren, waarvan er veel al helemaal zijn ingeburgerd. De koppeling van gebouwen aan warmtenetten of de toepassing van geothermie (aardwarmte en koude-opslag) gecombineerd met warmtepompen is echter van een andere orde. De uitdagingen zijn legio: kun je een oud gebouw wel comfortabel verwarmen met water van 40 graden in plaats van 80 graden? Of meer praktisch: hoe werk je een hypermodern ventilatiesysteem weg in een kantoor met lage plafonds? En wat betekent dit allemaal voor de levensduur, het beheer, onderhoud en de total cost of ownership (TCO) van technische installaties en gebouwen? Wat ons betreft kan de situatie eigenlijk niet complex genoeg zijn. We werken vooral in omgevingen die bijzondere eisen stellen aan temperatuur, luchtkwaliteit en hygiëne. Denk aan de farmaceutische industrie en datacenters, kantoren, scholen, zorginstellingen, hotels en laboratoria.

Kennis en vertrouwen

We werken graag in design & build-projecten samen met studiebureaus en ruwbouw-aannemers, waarbij wij onze kennis op het gebied van installatietechnieken en regelsystemen inbrengen, evenals onze expertise op het gebied van te kiezen materialen, energieverbruik en investeringskosten versus onderhoud. Onze ontwerpers beschikken over een certificaat van EPB-verslaggever, dat geeft de garantie dat onze installaties aan alle energieprestatie-eisen beantwoorden. We hebben ook expertise in onderhoud en service. Dat is een belangrijke bonus in het voortraject. De keuzes die je maakt in het ontwerp van technische en bouwkundige installaties; op het gebied van materialen, kwaliteit, duurzaamheid en energie, zijn namelijk mede bepalend voor de storingsgevoeligheid, het onderhoud op lange termijn en de levensduur van installaties. Zo helpen we op voorhand de exploitatiekosten te optimaliseren.

Iedere optimalisatie in de ontwerpfase betaalt zich uit in de uitvoering en de total cost of ownership op de lange termijn. Daarom kijken onze onderhoudsspecialisten al in de voorbereiding mee naar de technische en bouwkundige installaties, de keuze van onderhoudsvriendelijke materialen en producten en energiezuinige oplossingen. We ontwerpen verder altijd driedimensionaal en met BIM-software (Building Information Modeling). Een groot voordeel van digitaal modelleren in 3D is dat je potentiële fouten en conflicten in het ontwerp vroegtijdig kunt ontdekken en oplossen (bijvoorbeeld leidingen die elkaar in de weg zitten). We engineeren tot in de kleinste details: iedere kraan en elke brandklep is vooraf ingetekend en gecheckt. Pas na goedkeuring op dit 3D-model gaan we echt van start. Zo voorkomen we faalkosten. Klik hieronder en lees meer over gebouwgebonden technische installaties, HVAC, sanitair en maintenance.

Contact

Dirk Vanstraelen

Dirk Vanstraelen

Directeur
Mourik Technics n.v. Gouverneur Roppesingel 12
B-3500 Hasselt

Aan de slag bij Mourik?

Aankoper

Staf

Asbestverwijderaar

Technisch

Calculator Industrie- en Utiliteitsbouw

Technisch

Ploegbaas Bekisting

Technisch

Projectleider Bodemsanering Civieltechnische werken

Project Management
Bekijk alle vacatures