Article

Sinds 1 januari 2023 zijn de regels voor PFAS in blusschuim aangescherpt. Daarom stappen veel gebruikers over op PFAS-vrij blusschuim. Om deze overstap mogelijk te maken, moeten de huidige installaties worden leeggemaakt en grondig gereinigd. Bij de schuimcontainer van Brandweer Zone Antwerpen was dat niet anders. Onze cleaning-collega’s gingen deze uitdaging aan.

Al snel bleek dat het schoonmaken van deze container geen makkelijke opdracht was. De container was twee jaar geleden leeggemaakt. Maar op de bodem troffen onze collega’s nog restanten aan van een gele, plakkerige massa. Helaas was deze massa niet meer te verpompen en moest dus handmatig worden verwijderd.

Na het verwijderen van de resten werd de hele container in een eerste fase grondig gereinigd met water onder hogedruk. Vervolgens is er colloïdale actieve kool gebruikt om de tank verder schoon te maken. Deze gepatenteerde vloeistof bevat microscopisch kleine deeltjes actieve kool met een zeer sterke adsorptiekracht. Hierdoor worden de PFAS-deeltjes gemakkelijk opgenomen.

Het systeem kan de vloeistof moeiteloos verpompen en sproeien, waardoor alle oppervlakken worden bereikt. Het circuleren van de harde deeltjes van actieve kool zorgt bijkomend voor een licht schurend effect op het oppervlak van de tanks en helpt hierbij ook alle resterende PFAS-verontreinigingen te verwijderen. Tot slot wordt de actieve kool met de geadsorbeerde PFAS uit het systeem gespoeld. Omdat de formule geconcentreerd is, is er minder spoelwater nodig. Dit resulteert in minder afval en maakt de reiniging snel, kostenefficiënt en duurzamer.

Er werden na de uitvoering diverse stalen afgenomen en opgestuurd naar het laboratorium. De resultaten die terugkwamen van het laboratorium waren beter dan verwacht en behoorden tot de beste die het analysebureau ooit heeft gezien! Brandweer Zone Antwerpen kan nu blussen met PFAS-vrij schuim, dankzij de succesvolle intensieve reiniging.

Onze cleaning-collega's hebben opnieuw laten zien dat ze zelfs de meest complexe reinigingsopdrachten aankunnen.