Article

Toen Mourik n.v. in 1974 startte in Antwerpen was enkel industriële reiniging hun kernactiviteit. 50 jaar later groeide het bedrijf in de schaduw van de haven ook uit tot een belangrijke speler in vele andere domeinen waaronder civiele en utiliteitsbouw, bodemsanering en sloop & asbestverwijdering. Ook nucleaire dienstverlening, betonbescherming gebouwtechnieken horen inmiddels tot hun activiteitenpakket. Om klaar te zijn voor de volgende halve eeuw plant Mourik  een volledig nieuwe vestiging op hun huidige site aan de Groenendaallaan in Antwerpen. “Aan het kruispunt met de Straatsburgbrug gaan we voor een gebouw dat qua architectuur in het oog springt.  Het is de bedoeling dat we er met ons team tegen 2028 onze intrek kunnen nemen”, zegt Ronny Bertels, Algemeen Directeur - Bestuurder Mourik België.

Ondertussen groeide het bedrijf – bekend van zijn opvallend gele logo- , met hoofdzetel aan de Antwerpse Groenendaallaan, uit tot een onderneming met zo’n 300 medewerkers en een omzet van ruim 100 miljoen euro. Ook in Hasselt opende met Mourik Technics twee jaar geleden een afdeling van de groep, waar men zich focust op verwarming , ventilatie en airconditioning. Ronny Bertels kwam in 2014 aan het hoofd van Mourik België maar kent de verhalen van de opstart. “Alle lof voor mijn voorgangers Emmanuel Mabesoone en Michèle Eisendrath – Van Houtte, die Mourik hier in ons land opgestart hebben en ons bedrijf mee gemaakt hebben tot wat het nu is. In 1974 startte Mabesoone met industriële reiniging omdat Mourik in Nederland daar al mee vertrouwd was in de Botlek”, blikt Bertels terug. “50 jaar geleden waren heel wat fabrieken in de haven nog in aanbouw. Eigenlijk kan je zeggen dat we samen met de haven en met de industrialisering in de rest van Vlaanderen zijn gegroeid. Want gaandeweg kwamen er naast industriële reiniging ook andere activiteiten bij.  En ook onze actieradius werd groter waarbij we momenteel net zo goed in Gent en richting Limburg en Brussel actief zijn”, schetst de Algemeen Directeur – Bestuurder. Vandaar dat Mourik voor al zijn activiteiten ook voortdurend op zoek is naar nieuwe medewerkers. 

DNA

Het Nederlandse Joh. Mourik & C° Holding B.V., dat opereert vanuit Groot-Ammers in Zuid-Holland, is een derde generatie familiebedrijf en lag ooit aan de basis van wat vandaag uitgroeide tot Mourik België. Ondanks de omvang van het bedrijf loopt hetzelfde DNA door alle afdelingen. “Kwaliteit, veiligheid, innovatie en persoonlijke service komen op de eerste plaats. We investeren nu eenmaal graag in langdurige klantenrelaties”, zegt een overtuigde Ronny Bertels. Veiligheid is bij Mourik een topprioriteit. “Veilig werken is vooral een kwestie van bewustzijn. Daarom besteden we bij Mourik bijzondere aandacht aan een veiligheidscultuur die mensen helpt en aanspoort veilig te werken. Niet omdat we moeten, maar omdat we het willen.”

Geen gewoon aannemingsbedrijf bedrijf

Wanneer de bouwactiviteiten ter sprake komen merkt hij meteen op dat Mourik geen gewoon bouwbedrijf is. ”We zijn op dat vlak bewust een nichespeler. Als het een speciaal en een moeilijk project is met technische uitdagingen , willen we er absoluut bij zijn.”

In de loop der jaren bouwde Mourik ook een stevige reputatie op het vlak van saneringen in het algemeen en van grondwatersaneringen in het bijzonder op. Ook dat vindt zijn oorsprong lang geleden in het Nederlandse Lekkerkerk, dat de iets ouderen zich wellicht nog zullen herinneren uit het nieuws. ”Een hele woonwijk bleek gebouwd op een gifstort. Terwijl de huizen bleven staan hebben onze collega’s van Mourik uit Nederland de hele wijk gesaneerd. Sedertdien heeft de tijd niet stilgestaan en mogen we ons ook bij Mourik België expert noemen op dat vlak.” Ondertussen vestigde Mourik zich ook een stevige reputatie op het vlak van sloop en asbestverwijdering, waarbij gebouwen volgens de laatste technieken en veilig van asbest worden verlost.

Dat Mourik België vijftig jaar na zijn start van vele markten thuis is, bewijst ook dochteronderneming Vogel Belgium n.v. waarmee sedert 2018 met de allernieuwste technieken aan betonbescherming en betonherstel wordt gedaan. Zo hebben ze enkele jaren geleden onder meer de Boerentoren al onder handen genomen om betonrot tegen te gaan. Bij Mourik België mikt men ook de komende jaren op extra groei hetzij door het uitbreiden van de activiteiten, hetzij door acquisities. Zo heeft Mourik n.v. ook een participatie in het Grond Recyclage Centrum (GRC) met vestigingen in Kallo en Zolder waar verontreinigde gronden, zowel fysicochemisch als biologisch, worden gereinigd.

Mee groot geworden samen met de industrie

Ronny Bertels — Algemeen Directeur - Bestuurder

Een van de bijzondere bouwprojecten die Mourik in Antwerpen de komende jaren zal realiseren is een volledig nieuw gebouw op hun huidige site. Vermits het bedrijf al jaren gevestigd is op een druk kruispunt vlakbij Kinepolis is het de bedoeling om het gebouw zo te ontwerpen en te realiseren dat het een blikvanger wordt voor wie er passeert. De bedoeling is dat de Mourik-werknemers er tegen 2028 hun intrek kunnen nemen, klaar voor de volgende 50 jaar.